Red de Thiérache – steun ons!

Onlangs verschenen de resultaten van de studie die windmolenprojectontwikkelaar RES verrichtte om 9 windmolens te kunnen plaatsen in Nampcelles-la-Cour, Dagny-Lambercy en Coingt. Platform Thiérache keert zich tegen de plaatsing en tegen de vertekende voorstelling van zaken in het RES-rapport. Onder andere door middel van eigen fotomontages willen we aan de prefect van het departement laten zien dat negen 180 meter hoge industriële turbines niet thuis horen in zo’n kleinschalig en kwetsbaar landschap als dat van de Thiérache. Om deze fotomontages te kunnen laten maken, hebben we je steun hard nodig.

De RES-studie is zeer lijvig en omvat in totaal maar liefst 1.321 pagina’s, waarin alle aspecten zeer nauwgezet door RES in kaart zijn gebracht: de flora en fauna, het landschap, het cultureel erfgoed, geluid, de locaties, het bouwproces, ja zelfs de contracten met de namen van de grondeigenaren zijn erin opgenomen. Het verslag bestaat uit vier uitgebreide technische dossiers en een korte, niet-technische samenvatting van de studie,  dossier no. 5 (02-RES-LeGrandCerisier-5-NotePresentationNonTechnique). Via onderstaande link kun je het rapport zelf on line bekijken en eventueel downloaden:

DOSSIER ICI

Gevoelige kwesties

Uit het onderzoek blijkt dat RES tegen een aantal gevoelige kwesties aanloopt: het kleinschalige landschap, de gefortifieerde kerken waaronder die van Jeantes en de bedreigde fauna, met name kwetsbare broed- en trekvogels. Om die te omzeilen, voert RES – heel geraffineerd – drie minder gunstige varianten op; in een ervan is zelfs sprake van 15 windturbines. Omdat zoveel turbines het landschap, het cultureel erfgoed (met name de kerk in Jeantes) en de fauna te zeer zouden belasten, ziet RES hiervan af en kiest voor de vierde variant met ‘slechts’ 9 turbines en een open corridor rond Jeantes, waardoor de kerk en een belangrijke vogeltrekroute worden ontzien. Het is een geraffineerd staaltje van framing, waarin de problematische plaatsing van negen 180 meter hoge industriële turbines – die eigenlijk niet thuis horen in zo’n kleinschalig landschap als dat van de Thiérache – als een redelijk en acceptabel voorstel wordt gepresenteerd. Deze marketingstrategie wordt met fotomontages onderbouwd. Op onderstaande foto’s uit de RES-studie zien we bovenin de “minst gewenste” variant met 15 turbines (inclusief 6 turbines in het midden rondom de dorpskern van Jeantes) en onderin de vierde – “meest gewenste” – variant met 9 turbines.

Nog afgezien van het feit dat wij windmolens in de Thiérache überhaupt ongewenst vinden, oogt het voorstel van RES nu behoorlijk rommelig met 9 turbines die – op  een afstand van 6 km van elkaar – worden verspreid over 2 locaties.  Vanuit deze optiek beschouwd zou goedkeuring van het project Grand Cerisier een nieuw bewijs kunnen worden van het lukraak volbouwen van de Thiérache met windmolens. (“Waar het kan en mag, doen we het”).

Schokkende conclusies

Wie de resultaten van het rapport goed tot zich door laat dringen, komt al gauw tot schokkende conclusies. De turbines komen in het hart van de Thiérache te staan, op één van de hoogste punten (200-220 meter), en zullen daardoor tot 25 km in de wijde omtrek zichtbaar zijn – niet alleen overdag maar ook ’s nachts. Het kaartje hieronder laat dit goed zien; in de geel gekleurde gebieden zullen een of meerdere turbines – aangegeven in het oranje gekleurde gedeelte – voor minimaal 2/3 deel zichtbaar zijn.

De turbines bevinden zich in de onmiddellijke nabijheid van eeuwenoude dorpjes, soms op nog geen 700 meter van woonhuizen. Ze flankeren aan twee kanten een belangrijke vogeltrekroute en staan midden in broed- en foerageergebieden van kwetsbare vogelsoorten.  Zo wordt in het onderzoek het aan Coingt grenzende Forêt de la Haye d’Aubenton aangemerkt als een potentiëel broedgebied voor de zeldzame en bedreigde zwarte ooievaar.

Achter het vuistdikke, peperdure rapport van RES kan niet anders dan maar één doel schuilgaan: groot financiëel gewin – onder het mom van duurzame energiewinning en ten koste van het unieke landschap, de fauna en het cultuurhistorische erfgoed van de Thiérache, ten koste van het woon-en leefgenot van haar inwoners.

RES Fotomontage: Coingt, Grande Rue

Tegenzet

Platform Thiérache keert zich tegen de vertekende voorstelling van zaken in het RES-rapport. Onder andere door middel van eigen fotomontages willen we binnenkort op een bijeenkomst aan de inwoners een reëler beeld laten zien van wat ons straks te wachten staat als de plannen van RES en de Franse staat werkelijkheid worden. De door een professional gemaakte fotomontages zullen in verschillende projecties en perspectieven laten zien wat de enorme impact zal zijn van de windmolens op de landelijke dorpjes Dagny-Lambercy, Nampcelles-la-Cour, Harcigny, Plomion, Bancigny, Jeantes en Coignt. Uiteindelijk zullen de fotomontages ook worden meegenomen in de publieke enquete en worden aangeboden aan Nicolas Basselier, de prefect van het departement Aisne. De fotomontages kunnen mogelijk later ook nog in een juridische procedure van pas komen.

Steun ons!

Om de fotomontages te kunnen laten maken, hebben we je steun hard nodig. De kosten hiervan bedragen € 2.500. Je kunt ons helpen door een donatie te doen.

Voor € 100 wordt je Speciale Vriend van Platform Thiérache. Je ontvangt als tegenprestatie dan een unieke, gesigneerde print van de bekende, in de Thiérache woonachtige natuurfotograaf Jean-Loup Ridou. Je kunt kiezen uit zes foto’s.

Je kunt natuurlijk ook een kleiner (of groter) bedrag doneren. Doneer nu en help mee om de Thiérache windmolenvrij te houden!

Klik hier om de foto’s van Jean-Loup Ridou te bekijken.
Klik hier om een donatie te doen.

Een gedachte over “Red de Thiérache – steun ons!

 1. Beste,

  In de Bourgogne is een paar jaar geleden een windmolenproject afgeblazen omdat de molens binnen een straal van 1000 m van de bewoning waren gepland. Uiteindelijk is het tot een rechtszaak gekomen die door de bewoners is gewonnen. Er werd mij destijds verteld dat dit een nieuwe richtlijn was uitgevaardigd door de EU. Is deze – destijds nieuwe – richtlijn niet meer van toepassing?
  Of klopt dit helemaal niet want ik kan er nergens iets van terugvinden en volgens mij houdt niemand zich er aan.

  Het probleem was namelijk dat er bij een ander project heel veel stroringen optraden in de internetverbindingen.

  Ik ben een absolute leek op dit gebied dus details kan ik helaas niet geven.

  Met vriendelijke groet,

  MMJ Overtoom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.