Platform Thiérache is nu een vereniging!

Association Platform Thiérache

Platform Thiérache is onlangs versterkt met nieuwe actieve leden en sinds 14 oktober officiëel een vereniging! Doel van de vereniging is, kort samengevat, het beschermen van het unieke landschap, de fauna en het cultuur-historische erfgoed van de Thiérache. De vereniging strijdt ook voor bescherming van het woon-en leefgenot van alle inwoners van de Thiérache, dat onherstelbaar beschadigd en/of vernietigd zal worden door de komst van industriële windmolenparken.

Het is van groot belang dat onze vereniging zoveel mogelijk leden heeft. Want samen staan we sterker!

Ga daarom naar de pagina Lid worden en meld je nu aan!

Grote waardedaling (vakantie)huizen

In de jaren zestig van de vorige eeuw hebben de eerste buitenlanders – vooral Nederlanders – zich gevestigd in de Thiérache. Zij kwamen voor de prachtige natuur, de rust en de ‘echtheid’ van het simpele Franse landleven. En dat allemaal op slechts vier uur rijden van Nederland.

Het landschap is sindsdien wel enigszins veranderd. Zo zijn de karakteristieke bocages (heggen), die de grenzen van de landbouwpercelen en weilanden markeren, door de ruilverkaveling in de jaren zeventig grotendeels verdwenen. Een volgende, ingrijpende verandering in de decennia erna was die van de intensivering van de landbouw en veeteelt, waardoor het boerenbedrijf een sterk industrieel karakter heeft gekregen.

Desondanks heeft de Thiérache deze transformaties redelijk goed doorstaan. Nu staat haar echter een derde, meer radicale verandering te wachten: windmolenparken. Zij zullen het kwetsbare landschap ongetwijfeld de genadeklap geven. Voor veel Fransen en buitenlanders die er nu permanent wonen of een vakantiehuis hebben – en volop genieten van het landschap, de stilte en de natuur – is dit een waar schrikbeeld.

Als de windmolenparken er komen op de schaal die nu is aangekondigd, zal dit zeker ingrijpende konsekwenties hebben voor de waarde en verkoopbaarheid van huizen.

Navraag bij Franse en Nederlandse makelaars die opereren in de Thiérache leert, dat de huizen – óók de maisons de vacances – in de Thiérache vergeleken met tien jaar geleden gemiddeld 30% in waarde zijn gedaald. De aanwezigheid of mogelijke komst van windmolens in de omgeving van je huis kan volgens de makelaars de waarde nog verder doen laten zakken, soms tot 40-50%. Of erger: ze onverkoopbaar maken. Nu al ontvangen wij berichten dat buitenlanders hun vakantiehuis niet verkocht krijgen. Het eerste waar potentiële kopers naar vragen is, of er windmolens in de buurt zijn of komen. Als dat zo is, haken velen meteen al af. Voor wie nú of binnen enkele jaren zijn / haar huis wil of moet verkopen, is dat slecht nieuws.

Windmolens ook funest voor toerisme

Door de recente opkomst van fenomenen als Airbnb en Homeaway hebben Nederlanders en Fransen ook ontdekt dat het tijdelijk verhuren van hun (vakantie)huis een makkelijke en welkome aanvulling is op hun inkomen. Ook zijn er buitenlanders in de Thiérache die vakantiecursussen organiseren, soms in combinatie met verhuur van hun vakantiehuis. Als dat midden in een windmolenpark komt te liggen, zullen gasten wegblijven.

Maar ook voor de gîtes en chambres d’hôte is er aanzienlijke economische schade te verwachten. Het is heel goed voorstelbaar dat de Thiérache met de komst van de windmolens haar aantrekkelijkheid voor toeristen voorgoed verliest. En dat uiteindelijk ook de buitenlandse huiseigenaren de streek zullen verlaten – zonder dat er nieuwe voor in de plaats komen …

Exceptionele bouwoverlast

De komst van een windmolenpark betekent ook dat er in en rondom de betreffende dorpen 1 à 2 jaar lang zware bouwwerkzaamheden gaan plaatsvinden. Om een idee te krijgen van wat er nodig is om één windturbine van 180 meter hoog neer te zetten, citeren wij uit het RES-dossier Grand Cerisier (Coingt, Nampcelles-la-Cour, Dagny-Lambercy):

– 55 vrachtwagens beton voor de fundering;
– 2 vrachtwagentransporten + 1 exceptioneel transport voor de bekisting;
– 60 vrachtwagentransporten voor het platform;
– 4 vrachtwagentransporten voor de kabels;
– 3 exceptionele transporten voor de leveringsstructuur;
– 1 exceptioneel transport voor de kraan;
– 10 exceptionele transporten van twee voertuigen voor de turbine;
– 10 tot 40 afzonderlijke exceptionele transporten voor de mastsecties;
– 2 exceptionele transporten voor hoofd-en hulpkranen;
– 15 vrachtwagentransporten voor giek en gereedschappen.

Er moeten ook extra toegangswegen naar de turbines worden aangelegd. Voor iedere 100 meter weg zijn 15 vrachtwagentransporten nodig.

Tot de windmolens er staan, veranderen de getroffen en omliggende dorpjes dus gedurende 1 à 2 jaar in complete bouwputten met intensief en exceptioneel bouwverkeer. Het is een directe aanslag op ieders wooncomfort. En voor sommigen waarschijnlijk ook op hun portemonnee, want je huis of gîte is dan niet of moeilijk verhuurbaar.


Een gedachte over “Platform Thiérache is nu een vereniging!

  1. Eh….., hoe voldoen we dan aan onze groeiende vraag aan electriciteit?
    We willen tenslotte wel met onze electrische auto kunnen blijven rijden en onze tablet en smartphone en magnetron en wasdroger niiet opgeven. Dus? Kerncentrales? Stuwmeren? Zonnepaneelparken? Heropening van de mijnen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.