Een gedachte over “Waarom Platform Thiérache?”

Beste Mart,

Via via hoorde ik over windmolens die mogelijk in de buurt van Coingt worden geplaatst. Wij wonen net buiten Blanchefosse en ook hier is een plan gepresenteerd om binnen de gemeente een aantal windmolens te plaatsen. September 2015 heeft de gemeente naar aanleiding hiervan een soort hoorzitting georganiseerd. De gemeenteraad heeft zich een paar weken daarna uitgesproken tegen.

Er is een Franse vereniging opgericht waarvan ik vice-voorzitter ben; ik ben ook een soort contactpersoon voor de Nederlanders en Vlamingen die lid van de vereniging zijn.
Uiteindelijk is het de prefect die toestemming geeft in de vorm van een bouwvergunning. De vereniging hier heeft een gesprek gehad met een gepensioneerde notaris, woonachtig in La Feree. Hij heeft daar via een normale rechtszaak plaatsing van 6 windmolens in zijn gemeente tegen kunnen houden. Hij heeft uitgelegd dat je met een goede advocaat een dergelijke zaak (bijna) altijd wint daar er altijd procedurefouten worden gemaakt.
Je krijgt trouwens als je zo’n zaak wint geen enkele garantie dat niet een maand later een ander bedrijf een nieuwe bouwvergunning aan zal vragen.

Even kort wat ik inmiddels weet van windmolens in Frankrijk:
– Frankrijk heeft dringend behoefte aan alternatieve stroombronnen; kerncentrales lopen op hun eind en nieuwe bouwen is in deze tijd eigenlijk geen optie.
– De overheid heeft begin deze eeuw 7 regio aangewezen waaronder Picardie en Champagne-Ardennes waar windenergie moet worden gewonnen
– van elke regio is een uitgebreide studie gemaakt “Schema regional”; voor Picardie: https://www.picardie.fr/IMG/pdf/4/0/4/06-sre.pdf .
Hierin wordt ingegaan op alle denkbare aspecten.
– voorjaar 2015 heeft de regering de regels fors verruimd. Zo is de afstand windmolen- woonhuis teruggebracht van 1000 meter naar 500 meter en zijn de aangewezen gebieden van de “Schema’s” losgelaten en mogen bedrijven het nu overal “proberen”.
– In een aantal regio’s (laatste Bourgondie) zijn plannen teruggedraaid (of een halt toegeroepen) omdat onvoldoende of geen rekening is gehouden met toeristenindustrie.
– er is in Aisne een actief platform tegen windmolens: http://www.stop-eolien02.fr/

Persoonlijk ben ik verrast dat er plannen zijn in de driehoek Coingt-Coutenval-Jeantes vooral omdat ik meende dat de kerk van Jeantes een monument is en dat er strikte regels zijn mbt monumenten. De gefortificeerde kerken worden ook in de studie genoemd als belemmering voor bouw.

Nou dat is zo’n beetje mijn eerste reactie. Overigens ben ik niet zo fel tegen windmolens en worstel ik een beetje met tegenstrijdige gevoelens op dit punt. In ieder geval hoef ik er geen in mijn slaapkamer en dat gun ik een ander ook niet.

Met vriendelijke groet,
Jan Rutgers, Blanchefosse et Bay

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.